PRESSITEADE: Elu valvekaamerate silme all

PRESSITEADE
10.08.2020

Elu valvekaamerate silme all

11. augustil toimub MTÜ Uuesalu külaseltsi eestvedamisel Uuesalu külas ümarlaud, kus arutletakse, kuidas avalike valvekaamerate ja isikliku vara kaitseks paigaldatud valvekaamerate kasutamine on seadusjärgselt korrektne ning mida igaüks saab teha, et oma õigusi tagada. Peamine küsimus on, kas elu valvekaamerate all on võimalik? Valvekaamerate kasutamise nõudeid avalikes kohtades ja koduhoovides selgitavad Põhja prefektuuri ja Andmekaitse Inspektsiooni esindajad.

Harjumaal Rae vallas Uuesalu külas (Põdra tee 17) 11. augustil algusega kell 18.00 algaval ümarlaual esinevad ja vastavad küsimustele Põhja prefektuuri Ida-Harju politseijaoskonna juht Roger Kumm, piirkonnapolitseinik Rainer Väli ja Andmekaitse Inspektsiooni vaneminspektor Liisa Ojangu. Ümarlauda juhivad MTÜ Eesti Naabrivalve tegevjuht Marek Väljari ja Uuesalu naabrivalve sektori vanem Veronika Isberg.

Valvekaamerate paigaldamise vajalikkuse teema kerkis esile mõnda aega tagasi, kui muidu turvalises elukeskkonnas ja Rae valla ühes kiiremini arenevas külas Uuesalus leidis aset vargus. Selliseid juhtumeid on olnud ka ümberkaudsetes külades aeg-ajalt ning tagamaks elanike suuremat turvatunnet, tekkis soov paigaldada külla avalikud valvekaamerad. Lihtne teema osutus oluliselt keerulisemaks, kui esmapilgul tundus. Lisaks kaamerate soetamis- ja ülalpidamiskulude vahendite leidmiseks tõusetus küsimus ka avalikku ruumi valvavate kaamerate videopildi jälgimise õiguspärasuse kohta. "Otsustasime pöörduda nõu saamiseks politsei ja Andmekaitse Inspektsiooni poole, et mõista, kas ja kuidas võime üldse kaameraid avaliku ruumi jälgimiseks paigaldada ning väga rõõmustav oli tõdeda, kui koostööaldis on Andmekaitse Inspektsioon teadmisi jagama ning politseiga oleme saanud kokkuleppele kaamerapildi edastamise osas, mis aitab oluliselt kaasa kogukonna turvatunde tõstmisele," rõõmustab Uuesalu naabrivalve sektori vanem Veronika Isberg. Ja lisab: „Ümarlaud ise on aga kui murdepunkt. Saame osalejatelt teada kogukonna meelsuse, kas jätame nüüd kõik valvekaamerate hoolde ja millised on hirmud või tahame jätkuvalt ise ka turvalisuse hoidmiseks midagi ära teha."

Uuesalu küla külavanem Palmi Lindjärv täiendab: "Mõned aastad tagasi oli esimene suurem intsident meie külas, kui pahalased omistasid neile mittekuuluva vara. Sellest sai alguse mõte katta küla peamised sissepääsuteed kaameravalvega. Mul on hea meel, et nüüdsest saame pakkuda suurenenud turvatunnet Uuesalu valvekaamerate abil nii oma küla kui ka ka naaberkülade elanikele, sest küla kogukond pole üksnes kinnine ala, vaid ühiselt toimetades saame tõsta nii ka teiste Rae valla piirkondade turvalisust. Ümarlaual saame avalike ja isiklike valvekaamerate osas asjatundlikku nõu ja juhiseid. Ümarlaua vastu on huvi tundnud ka valla teiste kogukondade eestvedajad. Meie küla moto on „Omad on üle õue" ja usume, et meie küla avaliku ruumi kaamerad aitavad oluliselt kaasa ka naaberasumite turvalisusele, nii et omad on ka üle õue teispool meie küla piire."

Ümarlaud toimub projekti "Uuesalu turvakaamerate paigaldus" raames. Osa võtma on oodatud Uuesalu küla elanikud ja teised huvilised eelregistreerimisega uuesalu@naabrivalve.ee. Ümarlaua sündmus Uuesalu naabrivalve Facebook lehel . Projekti elluviija on MTÜ Uuesalu Külaselts, koostööpartnerid on MTÜ Eesti Naabrivalve, IBE Estonia OÜ, Põhja prefektuur, Rae Vallavalitsus. Projekti rahastatakse kogukondliku turvalisuse maakondlikust toetusvoorust. MTÜ Uuesalu Külaselts tegutseb aastast 2010. aastast. Samal aastal liitus külaselts ka naabrivalve liikumisega. Uuesalu naabrivalve sektor on liikmete arvult üks Eesti suurimaid ja tegutseb Uuesalu küla piirides.

Lisainfo:
Veronika Isberg