Naabrivalve laienes

11.03.2013

Viimsi vallas loodi uus naabrivalve sektor. Leping allkirjastati 25. veebruaril.

25. veebruaril allkirjastati vallamajas Linnase tee naabrivalve sektori dokumendid. Uue naabrivalve sektoriga liitus viis peret, sektori vanem on Inga Kuus.
 
"Naabrivalve on elustiil," tõdes Inga Kuus, kes oli selle ettevõtmise algataja oma tänaval.
 
Kuus rääkis, et naabrivalvega liitumise ajendiks olid kahtlasevõitu öised taksod tänaval, mis silma hakkasid. Internetist turvameetmeid uurides avastas ta info naabrivalve kohta. Soovides oma turvalisust tõsta, otsustas naine tegutsema hakata. "Lõpliku otsuse tegin, kui lugesin naabrivalve kodulehelt, millised üllad ja sügavalt moraalsed mõtted on sel liikumisel," rääkis Kuus.

"Naabrivalve on elustiil, mis aitab tõsta heaolu. See toob avatuse, julguse suhelda naabritega - see on osa kultuurist."
 
Ameerikast alguse saanud liikumine kogub Eestis hoogu. MTÜ Eesti Naabrivalve tegevjuhi Marek Väljari sõnul aitab see kaasa ka politseiga suhtlemisele. "Inimesed muutuvad politseiga avatumaks ja avameelsemaks, julgevad rohkem suhelda," rääkis Väljari.
 
"Kui inimene hakkab seisma oma huvide eest, siis ta hakkab ka ühiskonna huvide eest seisma," lisas Inga Kuus. "Oma moraalse hoiakuga aitame me midagi ära teha kõigi heaks ja olla eeskujuks."
 
Abivallavanem Jan Trei sõnul iseloomustab naabrivalve liikumist kogukonda kui liitvat ideoloogiat. Meie valla eripära on Trei sõnutsi uued elamupiirkonnad, kust igal hommikul lahkutakse linna tööle.
 
"Kogukonnas peaks naabreid tundma," arvas Trei. "Kratid on seda ära kasutanud, et inimesed ei tunne üksteist." Trahvid ei saa olla abivallavanema arvates eesmärk, oluline on ka kuritegude ennetamine. Sellele aitab kaasa omavahel suhtlemine.
 
"Ise tuleb ka teha kõik, mis võimalik, et ei saaks varastada," lisas Margus Väljari. Inga Kuusi arvates on varaste psühholoogia hakanud inimesi mõjutama vildakalt - arvatakse, et vargad on väga osavad ja nende vastu ei saa. "Me ei saa alla anda ja sellega leppida," sõnas Kuus.
 
"Tänapäeval on lihtne teha pilti kahtlasest autost või luusijast. Naabrivalve annab võimaluse dialoogiks naabritega, kogukonnaga," lisas Trei. Politsei esindaja Veiko Vettiku sõnul on igasugune abi ja info politseile teretulnud.
 
Margus Väljari avaldas mõtet kutsuda kokku valla naabrivalve ümarlaud ja levitada seal infot. "Me ei tee oma liikumise kohta reklaami, lauspostitust ega pealesurutud kampaaniat. Soovime, et inimestel tekiks endil huvi naabrivalve vastu, sest liitumine on vabatahtlik," rääkis Väljari.
 
Uue naabrivalve sektori lepingu kinnitasid allkirjadega Pirita-Viimsi konstaablijaoskonna piirkonna vanem Veiko Vettik, MTÜ Eesti Naabrivalve tegevjuht Marek Väljari, abivallavanem Jan Trei ja Linnase tee sektori vanem Inga Kuus. Sellega loodi vallas 15. naabrivalve sektor.
________________________________________________________________________

Kommentaar
 
Abivallavanem Jan Trei: "Naabrivalve sektorid on väga hea kogukonna ja omavalitsuse vahelise dialoogi pidamise viise. Lisaks turvalisuse probleemidele saab omavalitsus otseinfot näiteks heakorra ja kommunaalprobleemide kohta valla erinevates külades, kus naabrivalve sektorite liikmed elavad.
Naabrivalve liikumine õpetab kogukonnas tähelepanelikkust ja hoolivust naabrite suhtes. Kogukonna sotsiaalne turvalisus hakkab peale meist endist ja meie hoiakutest.
Kindlasti aitab naabrivalve liikumine luua ühtsemat kogukonda Viimsis".

Allikas: Delfi