Politsei: Ärge jätke asju autosse nähtavale kohale!

09.01.2009
PÕHJA POLITSEIPREFEKTUUR
Pressiteade
 
Viimastel nädalatel on Tallinnas ja Harjumaal sagenenud vargused sõidukitest. Autodesse on korduvalt sisse murtud ka päevasel ajal ning kohtades, kus on palju möödakäijaid.
 
„Enamik autoomanikke teab, et ei ole hea mõte jätta sõidukisse nähtavale kohale väärtuslikke esemeid nagu mobiiltelefon või sülearvuti,“ ütles Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht vanemkomissar Toomas Jervson. „Tegelikult piisab varga tähelepanu äratamiseks ka palju vähemast. Viimastel nädalatel on olnud juhuseid, kus kurikael lõhub autoklaasi näiteks selleks, et varastada päikeseprillid või seepärast, et näeb autos kotti, mis tegelikult on tühi. Kui varas aga autosse juba sisse on murdnud, võtab ta sealt loomulikult kõik, mis võta annab, nagu näiteks navigatsioonisüsteemi, mis autoomaniku poolt kindalaekasse on jäetud.“
 
Toomas Jervsoni sõnul on viimastel nädalatel erinevalt varasemast korduvalt autodest varastatud ka päevasel ajal. „Näiteks Lasnamäel on olnud mitu juhtumit, kus autosse on sisse murtud mõne lasteaia juures, kui lapsevanem on vaid kümneks minutiks autost välja läinud, et oma võsukesele järele minna,“ ütles Jervson.
 
Vanemkomissari sõnul moodustavad lõviosa autodest varastavatest kurikaeltest narkomaanid, kuid kuna võrreldes muude varguseliikidega ei nõua sõidukist varastamine mingeid erilisi teadmisi ega oskusi, teevad seda ka väga erinevad inimesed. „Selleks, et autost midagi võtta, piisab ju vaid klaasi lõhkumisest ning ka hirm vahele jäämise ees on väiksem kui näiteks varastades poest, kus turvatöötajad ringi kõnnivad. Hiljuti oleme tabanud näiteks kaks autost varastanud meest, kes senise elu jooksul varem kordagi pole seadusega pahuksisse sattunud. Varem olid nad elanud seadusekuulekat elu ning teeninud leiba ehitajatena,“ ütles vanemkomissar.
 
„100% ei saa end varguse eest kaitsta meist keegi. Kuid alustada tuleb sellest, et autost lahkudes peab alati veenduma, et sinna ei jääks nähtavale kohale absoluutselt mitte midagi – isegi mitte tühja kilekotti,“ lisas Jervson.
 
Lugupidamisega
Martin Luige
Põhja prefektuur
pressiesindaja
  612 4053  
  53 022 110